Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Aidan Chambers

   

Leven

Een leraar Engels brengt Aidan Chambers de interesse voor boeken en drama bij. Hij gaat Engels studeren en daarna lesgeven. In 1960 treedt hij toe tot een Anglicaans klooster, maar hij stapt in 1967 uit de orde omdat hij beseft dat “hij liever toegewijd schrijver dan twijfelende monnik is.” In 1968 kiest hij voluit voor het schrijverschap.

“Iedereen is veilig tussen de kaft van een boek.”

   

Werk

Aidan Chambers schrijft twee kinderboeken, Het geheim van de grot en Tirannen. Vergeleken met zijn latere oeuvre, zijn dat vrij traditionele, spannende verhalen over trouw zijn en voldoen aan verwachtingen. Het bekendst is hij echter om zijn adolescentenromans. In 1975 begint hij aan zijn Dance Sequence: een reeks van zes boeken over de groei van adolescentie naar volwassenheid. Zo gaat Verleden week over lichamelijkheid, Je moet dansen op mijn graf over emoties, Nu weet ik het over geloof en rationaliteit, De tolbrug over identiteit en vriendschap en Niets is wat het lijkt over grenzen aftasten. Het sluitstuk van de cyclus, Dit is alles, haalt alle bovenstaande aspecten opnieuw aan. Ook in zijn andere boeken zijn de belangrijkste thema’s vriendschap, zoeken naar identiteit en seksualiteit – daarbij schuwt hij geen taboes.

In de Dance Sequence experimenteert Aidan Chambers met vorm. Hij geeft elk boek een eigen taal en vorm die nauw aansluit bij de inhoud en het hoofdpersonage. In Verleden week vertelt hij bijvoorbeeld dezelfde gebeurtenissen op drie verschillende manieren. Hij gebruikt perspectiefwisselingen en herhalingen, past verschillende tekstsoorten toe, maakt tijdssprongen…

Naast romans, publiceert Aidan Chambers artikels en essaybundels over jeugdliteratuur en literatuuronderwijs en geeft hij in binnen- en buitenland lezingen over het onderwerp. Met zijn vrouw Nancy richt hij het tijdschrift Signal op, dat volledig gewijd is aan kinder- en jeugdliteratuur, en de uitgeverij Thimble Press, die de beste Europese kinderboeken naar het Engels vertaalt.

Zijn werk is veelvuldig bekroond.

 

Bekroningen

2002: Hans Christian Andersen Prijs (auteurs)
1994: Zilveren Griffel voor De tolbrug
1986: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor Je moet dansen op mijn graf
1986: Zilveren Griffel voor Tirannen
1985: Zilveren Griffel voor Het geheim van de grot

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Aidan Chambers op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Thema Middag van het Kinderboek
Lezing en masterclass Chambers
Tickets Middag van het Kinderboek
Congressen Leeslijn en Literatuuronderwijs
Themanummer Moeyaert
Moeyaert genomineerd voor Andersen