Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

An Candaele

   

Leven

An Candaele studeert Grafische Vormgeving aan Sint-Lucas in Antwerpen. Eerst werkt ze voor Studio Van der Steen waar ze Suske en Wiske-strips inkleurt en later werkt ze in de reclamewereld en als vormgever voor tijdschriften.Begin jaren ‘90 verhuist ze met haar man naar Amerika. Ze komt terug met veel inspiratie en krijgt de opdracht een sprookjesboek te illustreren. Sindsdien is ze voltijds illustrator van educatieve uitgaven, cd-hoezen en jeugdboeken. An Candaele woont momenteel in Vlaams-Brabant met haar man en twee kinderen.

“Het mooiste is beginnen. Je krijgt de tekst van de auteur – vaak niet meer dan enkele A4’tjes – en je moet daar iets bijzonders mee doen. Ik werk dan al mijn huisgenoten de deur uit en teken, teken, teken. ”

   

Werk

In 1995 illustreert An Candaele haar eerste boek: Vlaamse sprookjes van Maurits De Meyer. In 1999 maakt ze haar debuut als auteur met Pardoes. Op dat moment zijn haar tekeningen realistisch en staan ze volledig in dienst van het verhaal. In de jaren daarop zal haar stijl evolueren naar meer gestileerde en eenvoudige vormen en zal ze acryl, gouache en olieverf gebruiken in plaats van potlood en aquarel. Haar composities zijn speels en vaak grappig, de sfeerschepping sterk.

Internationaal succes komt er in 2003 met Slaap lekker, Rosalie een prentenboek van Brigitte Minne. Sinds dan zijn heel wat boeken van haar vertaald naar het Frans, Duits, Deens, Portugees, Koreaans en Hindi. Naast illustrator is An Candaele ook lesgever in een jeugdatelier. Voor de opdrachten die ze geeft, vertrekt ze steeds vanuit een boek. Zo wil ze kinderen warm maken voor het lezen en het leren kijken naar boeken. 
 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

An Candaele op Boekenzoeker