Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Ann De Bode

   

Leven

Ann De Bode wordt geboren in Belgisch-Congo. Drie jaar na haar geboorte verhuizen haar ouders naar Antwerpen. In de basisschool merken leerkrachten haar talent al op. In het secundair onderwijs volgt ze Graduaat Publiciteit in het Sint-Maria Instituut, waar ze zelf les zal geven. Later werkt ze voor verschillende reclamebureaus. Vanaf 1992 start haar carrière als kinderboekenillustrator – ondertussen heeft ze al meer dan 200 boeken geïllustreerd.

Ann De Bode is getrouwd en heeft drie kinderen.

“Ik heb helemaal niets tegen technologie. Sterker nog, ik maak zelf ook digitale illustraties. Maar de sfeer van échte klei is anders. Het heeft iets van een kijkdoos. Voor de rest is het me meer om de technische uitdaging te doen.”

   

Werk

In de jaren ’90 raakt Ann de Bode bekend door de Hartenboeken-reeks: tien prentenboeken voor 4- tot 7-jarigen over emotionele thema’s als scheiden, pesten, dood en angst. Het eerste boek uit de reeks, Morgen ben ik beter, gaat over ziek zijn. Ann de Bode schrijft en illustreert het zelf. Voor de volgende boeken maakt ze enkel de illustraties, auteur is Rien Broere. Het duo slaagt erin om abstracte, emotionele begrippen concreet te maken voor jonge kinderen. De succesvolle Hartenboeken-reeks verschijnt in twaalf talen.

Recenter wordt Ann de Bode vooral geassocieerd met haar bijzondere techniek die erg in de smaak valt bij een jong publiek. Ze maakt figuurtjes in fimo (een soort kneedpasta van polymeerklei) die ze in scène opstelt, bakt en fotografeert. Zo creëert ze een heel eigen wereld. Haar eerste boek met fimofiguurtjes verschijnt in 2003: De fanfare van Flierefluitegem. In 2009 publiceert ze Mijn familie: een reis door de tijd, waarin jonge kinderen kennismaken met het begrip tijd. Van de oertijd over de middeleeuwen tot vandaag: bij elk tijdperk toont dit boek een gezin, telkens een nieuwe generatie uit dezelfde familie. Zo zie je het familieleven evolueren doorheen de tijd.

Voor wie zelf aan de slag wil is er Kneedkneepjes uit 2008, een knutselboek waarmee kinderen zelf verrassende kinderboekenscènes en juwelen kunnen maken.

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Ann De Bode op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Shortlist Thea Beckmanprijs bekend
Weber wint Thea Beckmanprijs
White Ravens 2014