Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Annet Schaap

   

Leven

De Nederlandse Annet Schaap groeit op in het dorpje Echteld, waar ze al zeer jong begint met tekenen en schrijven. Ze gaat dan ook naar de kunstacademie in Kampen om zich te specialiseren in illustreren. Vervolgens vult ze die studie in 1991 aan met een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag. Daarbovenop gaat ze naar de schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam en geeft ze een aantal jaren les in toneelschrijven aan de toneelschool in Arnhem. Ze schrijft eigen toneelstukken en opera voor kinderen en haar illustraties worden onder meer gepubliceerd in kinder- en jeugdtijdschriften zoals Okki, Taptoe, Hello You en Bulkboek.

In 1988 maakt ze haar debuut als illustratrice voor kinderboeken en in 2000 wordt ze fulltime illustratrice. Ze leert in 2006 haar Canadese man kennen, waarmee ze een tijdje door Noord- en Midden -Amerika trekt. Ze woont momenteel in Utrecht met haar man en zoontje Jonas . 

“Soms ga ik echt op zoek. Voor de boeken van Jacques Vries die op scholen spelen, ben ik bijvoorbeeld een paar dagen achterin een klas gaan zitten om alles te tekenen wat ik zag: bankjes, stoelen, tassen, gymschoenen. Of ik zie iemand op straat lopen die er zo leuk of bijzonder uitziet, dat ik hem of haar onthoud om te gebruiken voor een tekening. Dan ga ik naar huis en maak gauw een schetsje. ”

   

Werk

Annet Schaap debuteert in 1988 met Joppe, Julia en Jericho van Christine Nöstlinger, een opdracht die ze krijgt als ze nog op de academie zit.  Ze is het meest bekend voor haar tekeningen bij de Hoe overleef ik? jeugdboekenserie van Francine Oomen, die immens populair is. Ze waagt zich in 2011 aan haar eerste zelfgeschreven boek, Mama..? Ik?! Dagboek van 9 maanden. Een verhaal dat gebaseerd is op het dagboek dat ze bijhield toen ze zwanger was,  voor nieuwe moeders die net als zij moeten wennen aan de zwangerschap.

Annet Schaap tekent het liefst met pen en kleurt haar afbeeldingen in met inkt of aquarelverf. Ze maakt speelse en vrolijke illustraties. Dat merk je ook in Wat vind jij: Emma weetal?, een kinderboek van de Australische schrijfster Elizabeth Honey. Haar vrolijke en humoristische tekeningen sluiten nauw aan bij het avontuurlijke en fantasierijke verhaal.

Soms maakt de illustratrice ook dingen voor volwassenen, maar ze werkt het liefst met kinderen. Ze illustreerde meer dan 200 kinderboeken en werkt onder meer vaak samen met Jacques Vriens, Mieke Van Hooft, Paul Biegel en Astrid Lindgren.  

 

 

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Annet Schaap op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Leespluim voor Lotte en Roos