Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

David Almond

   

Leven

David Almond groeit op in een groot katholiek gezin in het kleine Felling-on-Tyne, een vroeger mijnstadje nabij Newcastle. Hij speelt er in de heuvels tussen verlaten mijnen en vervallen fabrieken, met zijn broer en vier zussen. Als kleine jongen houdt hij van de lokale bibliotheek en droomt hij er al van om ooit zijn eigen boeken op de rekken te zien staan. Hij leest veel: de avonturen van King Arthur, maar ook de verhalen van Enid Blyton – die leent hij van zijn zus.

De lagere school vindt hij leuk, de middelbare school minder. Toch studeert David Almond verder: Engelse en Amerikaanse literatuur. Hij probeert verschillende jobs uit – van postbode over portier tot copywriter – en wordt uiteindelijk leraar voor kinderen met leermoeilijkheden. Sinds 2012 is hij ook docent Creatief Schrijven aan Bath Spa University.

Hij woont met zijn vrouw, de beeldhouwster Sara Jane Palmer, en dochter Freya in Northumberland.

“Ik geloof dat verhalen tot de belangrijkste dingen ter wereld behoren. Het zijn levende dingen.”

   

Werk

David Almond schrijft kortverhalen voor volwassenen in tijdschriften en verhalenbundels voor hij in 1999 debuteert als jeugdauteur met De schaduw van Skellig: een verhaal over leven, dood en vriendschap waarin een tienjarig jongetje en zijn buurmeisje zich ontfermen over de mysterieuze Skellig, die een mengeling van mens, uil en engel lijkt te zijn. In 2009 wordt het boek ook verfilmd voor tv.

Er volgen meer jeugdromans (onder meer De vuurvreter, Duister, Slangenkuil), maar hij blijft ook prentenboeken, toneelstukken en kortverhalen schrijven. In 2012 verschijnt zijn eerste roman voor volwassenen: Het ware verhaal van het monster Billy Dean over een jongetje dat dertien jaar lang door zijn ouders verborgen gehouden wordt voor de buitenwereld.

De wereld waarin hij opgegroeid is, is een belangrijke inspiratiebron voor David Almond: zijn verhalen situeren zich vaak in onheilspellende landschappen, en in verlaten schuurtjes en terreinen. De relaties tussen mensen staan centraal, en worden vaak gecombineerd met thema’s als vriendschap, dood en angst. In veel van zijn boeken komt een vreemdeling voor, een ongewoon figuur die even verschijnt en dan weer verdwijnt, en wordt er met de grenzen tussen magie en realiteit en tussen heden en verleden gespeeld. Dat zorgt voor een bijzondere, ‘unheimliche’ sfeer. Zijn stijl is gebald, met korte en krachtige zinnen.

In 2010 wint hij de prestigieuze Hans Christian Andersen Award. De jury prijst zijn magisch-realistische boeken en merkt in haar rapport op dat Almond “schrijft over kinderen in crisis, die hij tegelijkertijd hoop blijft geven.”

 

Bekroningen

2015: Vlag en Wimpel (Griffeljury) voor De jongen die met piranha's zwom
2010: Hans Christian Andersen Prijs (auteurs)
2006: Zoenen (Zilveren Zoen) voor De vuurvreter 
2002: Zoenen (Zilveren Zoen) voor Het zwarte slik
2001: Zoenen (Zilveren Zoen) voor De wildernis 
2000: Zilveren Griffel voor De schaduw van Skellig

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

David Almond op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

YA Book Prize
Shortlists Jugendliteraturpreis
YA Book Prize