Jeugdliteratuur.org

Auteursinfo

Karlijn Stoffels

   

Leven

Haar eerste toneelstuk schrijft Karlijn Stoffels in de lagere school. Het heette Misverstand en dient naar eigen zeggen vooral om anderen te tonen dat ze moeilijke woorden kent. Ze zegt van zichzelf dat ze als kind geen fantasie heeft, omdat ze al haar hersenen nodig heeft om te begrijpen wat in het echte leven gebeurt. Ze studeert Nederlands en Frans in Leiden, werkt een tijdje in Parijs als onderzoekster bij een onderwijsinstelling, geeft Franse les en werkt als vertaalster Frans. Later volgt ze ook cursussen om te leren hoe je toneelstukken en scenario´s schrijft. Karlijn Stoffels woont en werkt in Amsterdam en heeft een dochter.

“Als ik een hele tijd geen boek schrijf dan ga ik me rot voelen. Alsof er allemaal opgesloten vogeltjes in mijn buik zitten.”

   

Werk

Karlijn Stoffels debuteert in 1996 met Mosje en Reizele, een verhaal over twee joodse wezen die elkaar ontmoeten in het getto van Warschau in 1939. Het speelt zich deels af in het kindertehuis van dr. Janusz Korczak. Mosje en Reizele heeft een grote impact gehad. Het boek wordt als typerend beschouwd voor een nieuwe generatie jeugdboeken in de jaren negentig die balanceren tussen jeugd- en volwassenenromans.

Voor Mosje en Reizele trekt Karlijn Stoffels naar Polen om zich een beeld te kunnen vormen van de locatie en de sfeer die ze wil beschrijven. Ze vindt locaties erg belangrijk en bezoekt vaak de plaatsen in haar verhalen voorkomen.

Haar oeuvre omvat persoonlijke en geëngageerde verhalen voor jongeren, zoals Tegen de muur op (over geweld en wraak), Koningsdochter, zeemanslief (over rouwen) en Een-nul voor de autisten (over de psychiatrie). Maar evengoed heeft ze met De bende van de Zwarte Hand een reeks detectiveverhalen voor kinderen geschreven, over vier kinderen en een hond die een internaat wonen en samen allerlei mysteries oplossen.

Karlijn Stoffels ontdoet haar vaak beladen onderwerpen van hun zwaarte door een onsentimentele toon en ruwe grappen te gebruiken. En er blijft ruimte voor liefde, verliefdheid en optimisme. Ze staat bekend om haar levendige portretten. De meeste hoofdpersonages in haar werk krijgen het leven niet cadeau. Het zijn jongens en meisjes in volle puberteit die al vroeg hun weg moeten zoeken in een harde samenleving. Maar ze zijn mondig, gevat én beschikken over een goed gevoel voor humor. Karlijn Stoffels is overigens één van de weinige auteurs die allochtone jongeren onnadrukkelijk als hoofdpersonages in haar werk opvoert (bijvoorbeeld in De ontvoerde prins, Stiefland en Foead en de vliegende badmat).

Karlijn Stoffels schrijft ook hoorspelen en toneelstukken voor volwassenen. In 2011 verschijnt haar volwassenenroman Zuiderzeeballade. Haar boeken zijn onder meer vertaald in het Frans, Duits, Deens, Spaans en Japans.

 

Bekroningen

2006: Jenny Smelik-IBBY prijs voor Foead en de vliegende badmat
2001: Zoenen (Zilveren Zoen) voor Rattenvanger 
1997: Zoenen (Gouden Zoen) voor Mosje en Reizele

Bibliografie


Meer op bibliotheek.be

Karlijn Stoffels op Boekenzoeker

Nieuwsberichten

Nieuwe Schoolschrijvers